1849793.jpg

Palasimme juuri kotiin mielettömän kivalta reissulta Rantasalmelle Siellä oli gööttien paimennustaipumustesti johon meiltä osallistui Klaara ja Freija sekä Aatos Saaran kanssa. Samalla autolla tulivat myös Pia ja Venka. Kiitokset vaan kaikille rattoisasta matkaseurasta! Järjestäjille ja paikallaolijoille kiitokset myös päivästä. Oli hirmu opettavaista ja mukavaa. Ja kaikki koirat niiiin onnellisia ja itseensä tyytyväisiä kun palasivat laitumelta -riippumatta siitä oliko paimennustaipumusta vai ei :o) Moni koira (ja omistaja :o) ) väsähti paahtavassa auringossa suhteellisen nopeasti. Aikamoinen kunto saa oikeilla paimenkoirilla olla, jotta jaksaa tehdä työnsä säässä kuin säässä!

Autolastimme ensimmäisenä laitumelle meni taipumustestiin vanhana koirana Klaara. Klaarasta huomasi, että sitä on kielletty menemästä esim. hevoslaitumelle ja muutenkin kokemus ja koulutus aiheutti sen, että siitä ei oikein ollut itsenäiseen työskentelyyn. Kamalan innokkaasti se kantturoiden luo kyllä meni, mutta melkein vain "usuttaessa". Aika lopussa yksi mullikoista (?) onnistui latasemaan suoraan päähän Klaaraa. Onneksi ei pahemmin näyttänyt sattuvan (nyt ehkä havaittavissa pientä turvotusta silmän alla) ja tutkimisen jälkeen meni vielä nautojen luo uudestaan, joten kovin pehmeäksi ei Klaarenzoa voi sanoa!

Klaaran jälkeen oli vuorossa Venka. en harmillisesti nähnyt koko suoritusta, kun olin viemässä Klaaraa ja hakemassa Freijaa autosta, mutta hällä meni mitä ilmeisemmin oikein hienosti. Venka meni jopa viereiselle laitumelle (jossa oli vähän vanhemmat ja "vaikammat" paimennettavat itsenäisesti hommiin :o) Usko kykyihin taisi loppua Venkaltakin jossain vaiheessa ja lauman liikkeelle saanti nurkasta vaati apuja. Ammut oli kahdella laitumella viiden eläimen ryhmissä. Toisella laitumella oli ilmeisesti nuoremmat ja vähän helpommin liikkuvat eläimet ja sitten vieressä nämä hankalammat vanhemmat tapaukset.

Venkan jälkeen meni Aatos. Aatosta vähän jo valmiiksi väskätti aikainen herätys ja automatka jolla hää ei oikein nukkunut.Aluksi oli oikein kiinnostunut ja syöksyi eläimiä kohti, mutta aika äkkiä tuli si kyllästyminen. Mutta Aatoskin oli itseeensä hirrrmu tyytyväinen kun pääsi pois laitsalta.

Viimeisenä vaan ei vähäisempänä oli Freija. Meidän taito-tyttö. Aloitimme helpolla karjalla ja kun se sujui mallikkaasti :o) Vanhemmat elukatkin liikkui hienosti ja karanneet yksilöt palautettiin laumaan. Siinä hää tartti vaan vähän mun apuja kun rohekus/itsevarmuus petti. Mutta tosi tosi tosi hienosti meni. Ja Klaarakin yllätti positiivisesti! Lopuksi koirat vielä pulahtivat järveen uimaan -tai Venka ja Klaara uivat ja Freija ja Aatos kahlailivat.

Tässä arvostelut:

Aatos:

ei ole nähnyt eläimiä aiemmin; vetää taluttimessa,syöksyy eläimiä kohti; syöksyy eläimiä kohti; liikuuttaa:ei ollenkaan, haukkuu liikuttaessa:kyllä, liikuttaa eläimiä ohjaajan avustuksella, ei näyki...aloitti kiinnostuneena mutta lopetti tehtyään muutaman syöksyn EI PAIMENNUSTAIPUMUSTA

Klaara:

Kokemus: Ei ole nähnyt aiemmin. Kytkettynä: Vetää taluttimessa, syöksyy läimiä kohti Ohjaajan auttaessa liikuttamaan eläimiä: Syöksyy eläimiä kohti. Irrallaan : Jahtaa  Haukkuu liikuttaessa: Kyllä. Läheisyys eläimiin: Lähellä eläimiä Aika/sitkeys: Liikuttaa yksittäisiä kertoja. Liikuttaessa eläimiä painostus: Liikuttaa eläimiä ohjaajan avustuksella  Näykkii: Ei Liikkuu sivulta sivulle: Ei Kerää: Ei ollenkaan. Loppukomentti: Vanha koira, syöksyy jonkun kerran, muuten tekee kuten ohjaaja sanoo VÄLTTÄVÄÄ PAIEMENNUSTAIPUMUSTA

Freija:

Kokemus: Ei ole nähnyt eläimiä aiemmin Kytkettynä: Vetää taluttimessa, syöksyy eläimiä kohti Ohjaajan auttaessa: Syöksyy eläimiä kohti Irrallaan: Liikuttaa: syöksyy eläimiä kohti Haukkuu liikuttaessa: kyllä  Etäisyys eläimiin: Lähellä eläimiä Aika/sitkeys: Liikuttaa useita kertoja keskeyttäen Painostus: Liikuttaa pehmeitä eläimiä ilman apua Näykkii: Ei Liikkuu sivulta sivulle: Lähes koko ajan Kerää: Lähtee keräämään ilman apua, mutta kääntyy Loppukommentti: Alhainen itsevarmuus/pelkää syöksyy kohti mutta kääntyy takaisin HYVÄÄ PAIMENNUSTAIPUMUSTA.

Hauska että tossa Äffäräisen kommentissa näkyy sama kun muussakin elämässä. Hää tarvitsee edelleen rutkasti lisää itseluottamusta! Kuvia tulossa si taasen jossain vaiheessa jos yksikään onnistui... :o)

Aatos paimentaa:

1849758.jpg

1849770.jpg

1849781.jpg 

Klaara paimentaa:

1849803.jpg

Ja Freija:

1849814.jpg

1849821.jpg

Saara otti vielä kuvia rannalta -katsotaan jos saan niitä jossain välissä muutaman laitetua :D